dinsdag 19 april 2011

Dagje ziekenhuis

Vandaag zijn we weer naar het ziekenhuis in Utrecht geweest. Even bloedprikken en dan weer kijken wanneer de volgende chemoronde gaat starten. Vooraf hadden we daar best gemengde gevoelens over, want de chemo is momenteel de enige mogelijkheid maar het 'kost' ook wel veel. De bijwerkingen zijn toch best groot, maar ja, als je met je rug tegen de muur staat...

Maar het liep anders dan we dachten. Eén blik op Patrick en de dr. Zonnenberg constateerde dat het niet zo goed ging. Dat klopt (ondanks de prednison), maar dat kwam ook door de griep die zich gister weer aandiende. Een tweede blik op de bloedwaardes. Hmmm. Daar gaat het ook niet goed - tuurlijk, de leverwaardes zien er goed uit, en je hb is een beetje aan de lage kant. Dat is allemaal acceptabel. Maar de calcitoninewaarde is sky high. Verdubbeld ten opzichte van januari. Ondanks 4 chemokuren. Dan kunnen we dus concluderen dat dat niet werkt.

BOEM. Die had ik toch niet zien aankomen. Natuurlijk zie ik wel dat Patrick achteruit gaat. Maar niets doen is zo geen optie.

Tot nu toe was dr. Zonnenberg de meest optimistische van ons drieën. Regelmatig stonden we buiten en dan waren wij wel weer een beetje verbaasd over de lichtpunten die hij nog zag. Maar nu ziet hij ze (even) niet. Zijn hoge hoed is leeg. Tot nu toe was het allemaal heel experimenteel, maar wel gefundeerd. Ik vrees dat dat traject nu afgerond is. Misschien vind ik zijn gebrek aan optimisme nog wel het meest ontluisterend van de afspraak van vandaag... Aan hem om een Plan P te verzinnen.

In de tussentijd zitten we gelukkig niet helemaal stil. Over een week of twee/drie komt er een dagopname waar met behulp van een infuus hopenlijk iets aan de tumoren aan zijn rug gedaan kan worden. Niet vanuit genezend oogpunt, maar wel om de pijn minder te maken. En dat zou eerlijk gezegd wel heel veel winst zijn.

En om dan toch maar een beetje positief af te sluiten: door het uitblijven van de chemo krijgt Patrick wel meer tijd om weer een beetje te herstellen/aan te sterken. Cruyff zei het al: elk nadeel heb z'n voordeel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten